Computer spillende teenagere kan skabe vækst og arbejdspladser i den Skandinaviske spilbranche

Scandinavian Game Developers
Computerspil er en seriøs branche med stort potentiale for vækst og eksport, mener mange i Sverige, men ikke i Danmark. Der har i Danmark ikke eksisteret vækstmiljøer for spilvirksomheder eller været specielt fokus på uddannelse indenfor branchen. Men med 400 virksomheder og 4000 ansatte i spilbranchen i 2012 så partnerne bag projektet Scandinavian Game Developers et potentiale.

Skandinavien – en synlig spiller på det globale spilmarked

Spilbranchen har en stor spændvidde fra traditionelle computerspil til spil til undervisning og genoptræning. Partnerne i projektet kortlagde den skandinaviske spilbranche og hvilken dramatisk udvikling branchen har været i over de senere år. Læs selv analysen i magasinet ”Game Development, Education and Incubation”.

Et væsentligt resultat af projektet er udviklingen af forretningsmodeller til spilvirksomheder; både nystartede og mere etablerede. Ved at kombinere forretningsmodellerne med coaching-forløb, er der etableret 22 nye virksomheder i inkubationsmiljøerne i Grenå og Viborg gennem projektet. Partnerskabet har også udarbejdet en vejledning til, hvordan spilvirksomheder kan finde deres plads i markedet indenfor udvikling af såkaldte serious games – eksempelvis undervisningsspil.  Læs mere i publikationen ”The Business of Making Games”.

Et andet centralt resultat af projektet er udviklingen af et læringsspil baseret på brugerdrevet innovation. Læringsspillet er udviklet i samarbejde med Aarhus Social- og Sundhedsskole og anvendes i den daglige undervisning. Spillet hedder ”Grib Begrebet” – og hvis du vil prøve det, kan du hente det i AppStore i Danmark, Sverige, Norge og USA.

Et resultat af partnernes samspil med Dataspelbranchen og Interactive Denmark er udviklingen af en kompetencedatabase hvor spiludviklere kan mødes med slutbrugerne. Databasen samler over 600 spiludviklere, slutbrugere, studerende fra Skandinavien. Det giver mulighed for test og udvikling af spil, som matcher brugernes ønsker og for brugere at spørge om mulighederne for udvikling af bestemte typer læringsspil – kort sagt brugerdrevet innovation og virksomhedsudvikling.

Videnskabelige artikler om forhindringer for udbredelse af læringsspil er udarbejdet og udgivet i bogen ”Games in Formal Education Settings”. Denne nye forskning er baseret på feltstudier i Sverige og Danmark og anvendes i den daglige undervisning på Högskolan i Skövde.

Når viden krydser grænser

Hvem havde troet, at entreprenørskab indenfor spiludvikling kunne blive et anerkendt erhverv i Grenå? Samarbejdet med Sverige har været afgørende for, at de eneste to inkubationsmiljøer for spilvirksomheder i Danmark nu findes i Grenå og Viborg. Ifølge projektet, tiltrækker Grenå nu i stigende grad unge talenter, der vil studere på byens spilgymnasium og fortsætte i inkubationsmiljøet.

Projektet er et synligt bevis på, at en fælles skandinavisk tradition for kreativitet, design og brugerdrevet innovation og samarbejde giver den størrelse og ressourcer, vi behøver, for at gøre Skandinavien en synlig spiller på den globale bane. Dette samarbejde fortsætter gennem årlige konferencer med fokus på læringsspil og iværksætteri.

Du kan hente meget mere viden og inspiration på projektets hjemmeside www.scangame.dk.

Fakta om projektet

Kontakt:

Tove Ingerslev

ti@cv2.dk

+45 87 58 04 12

Webside:

www.scangame.dk

Projektet bidrager til at: Hållbar ekonomisk tillväxt

Lead Partner: Viden Djurs

Projektpartnere: The Animation Workshop, Århus Social- og Sundhedsskole, Högskolan i Skövde

Projektperiode: 1 juni 2011 – 31 maj 2014[Projektet er afsluttet]

Projektets samlede budget: 1 330 464 EUR

Udbetalt støtte fra ERUF: 665 232 EUR

Kontakt: Tove Ingerslev

E-mail: ti@cv2.dk

Tel: +45 87 58 04 12

Webside: www.scangame.dk

Scandinavian Game Developers