Hvordan skaber naturen værdi? Nationalparker og andre naturbeskyttede områder skaber rekreative naturoplevelser og nye forretningsområder.

VER-DI
Der er brug for at udvikle flere erhvervsaktiviteter i og omkring nationalparker og andre naturbeskyttede områder. Der er ikke kun begrænsninger i form af fredninger, der er også muligheder. Muligheder for rekreative naturoplevelser – og dermed nye forretningsområder og vækst. Ifølge VER-Di projektet kan det lade sig gøre med den rette profilering.

Hvordan gør vi naturområder til en forretning?

Der er et uudnyttet potentiale for planlægning af erhvervsudvikling, der kan gå hånd i hånd med naturbeskyttede områder, eks. nationalparker.

Lokalt samarbejde er nødvendigt

For at opnå den ønskede effekt er løsningen:

  1. Kompetenceudvikling af bl.a. lokale erhvervsdrivende, naturvejledere, guider. De skal vide, hvordan de kan bidrage til vækst og nye forretningsområder gennem deres daglige arbejde.
  2. Brug de lokale ildsjæle. Hold tæt kontakt og brug dem i samarbejdet med bl.a. lokale erhvervsdrivende.
  3. Udarbejdelse af konkrete forbedringer. I VER-DI projektet er det sket i form af etablering og afmærkning af stier, omlægning af løjpe der tilgodeser fredede vildrener, etablering af mountain bike-rute, hjemmesider, udarbejdelse af en række kort, udvikling af lystfiskerturisme, udvikling af undervisningsforløb for skoler med brug af GPS, mobil applikation,  udvikling af modulopbygget koncept for udeskoler.

Konkrete forbedringer og aktiviteter for borgerne

Hvis du er til en rask cykeltur, kan du cykle Fegen rundt eller hvad med en tur rundt i Trillemarka? Du kan også tage på en tur rundt i Skandinavien og besøge områderne Trillemarka-Rollagsfjell, Fegen, Skjern Å og Mols Bjerge.

Hvis du også downloader mobil applikationen (http://www.dnature.dk), kan du få et samlet overblik over alle de lokale naturoplevelser. Så kan du få meget mere ud af dit besøg på hvert enkelt sted.

VER-DI fluefiskeri

Fakta om projektet

Kontakt:

Thomas Olesen

thomas.olesen@ru.rm.dk

Tel. +45 87 28 51 33

Webside:

www.ver-di.eu

Delprogram: Kattegat/Skagerrak

Lead Partner: Region Midtjylland

Norsk Prosjekteier: Buskerud fylkeskommune

Projektpartnere: Region Midtjylland, Buskerud fylkeskommune, Sigdal kommune, Rollag kommune, Nore og Ulvdal kommune, Universitetet for Miljø- og Biovitenskap (UMB), Svenljunga Kommun, Gislaved kommun, Falkenberg kommun, Syddjurs Kommune, Destinasjon Djursland, Ringkøbing-Skjern Kommune, Herning Kommune, Destinasjon Ringkøbing Fjord

Projektperiode: 1 augusti 2009 - 31 juli 2012[Projektet er afsluttet]

Projektets samlede budget: 2 468 180 EUR

Udbetalt støtte fra ERUF: 721 389 EUR

Udbetalt støtte fra norsk IR-midler: 485 104 EUR

Kontakt: Thomas Olesen

E-mail: thomas.olesen@ru.rm.dk

Tel: Tel. +45 87 28 51 33

Webside: www.ver-di.eu