Udvikling af Landdistrikterne via Virksomhedsudvikling (UDLAVI)
"Der var så dejligt ude på landet," skrev H.C. Andersen i eventyret Den grimme ælling. Men for små- og mellemstore virksomheder i udkantskommuner som Slagelse og Sölvesborg kan det være svært at vokse på landet. Der mangler tid, viden og overskud til at fokusere på andet end drift. UDLAVI ville hjælpe virksomhederne med at udvikle sig til at blive større og få succes.

Virksomheder uden vokseværk
Små og mellemstore virksomheder, der ligger på landet i programmets udkantskommuner som Slagelse og Sölvesborg, har ofte problemer med at vokse. Typisk for disse virksomheder er, at de ikke selv har de nødvendige ressourcer i form af tid og viden til også at fokusere på udviklingen af virksomheden. I stedet er de optagede af at overleve og har fokus på den daglige drift. UDLAVI var et projekt, der ville løfte landdistrikter ved at hjælpe virksomheder med at udvikle deres potentiale. 

Mageløse mentorer
De to deltagende kommuner, Slagelse og Sölvesborg valgte tilsammen ti virksomheder, der deltog i et udviklingsforløb og i et netværk for at udvikle deres virksomhed. Fokus var på virksomheder inden for turisme og oplevelsesøkonomi som eksempelvis Gerlev Legepark ved Slagelse.

På workshops i Sölvesborg og Slagelse satte eksterne konsulenter, såkaldte mentorer, fokus på de enkelte virksomheders behov og udfordringer. Konsulenterne og de andre virksomheder var her med til at sparre, stille udfordrende spørgsmål og komme med input og idéer til virksomhederne. Eksempelvis startede en blomsterbutikken Blomster & Kvist et samarbejde med en lokal tv-kanal om at lave "Månedens buket". Ved at gå nye veje fik hendes virksomhed således mere eksponering.

Læs naturkosmetik-producenten Økofeens historie i højre kolonne.

Råd fra forskere: mere mentorudvikling
Parallelt med virksomhedernes udviklingsforløb udviklede projektet en mentormetode. Mentormetoden går ud på at uddanne dygtige mentorer, der skal kunne lytte, stille spørgsmål og reflektere.

Projektet blev fulgt af et forskerhold fra Roskilde Universitet, som har opsamlet projektets resultater, lavet værktøjskasser til virksomheder i samme situation og forslag til videre arbejde. Rapporten udgives endeligt i januar 2014 og kommer til at ligge her på siden. Blandt andet foreslår forskerne, at kommuner arbejder videre med mentorordningen, så virksomhederne i udkantsområderne kan fortsætte med at vokse.

Slagelse Kommune har planer om at udvikle mentormetoden yderligere. Læs mere om mentorordningen i Slagelse Kommune her.

Læs mere om UDLAVI

UDLAVI følgerapport_forside 

Rapport fra Roskilde Universitet: "UDLAVI - Udvikling af landdistrikter gennem virksomheder - følgeforskningsrapport"

Læs blandt andet om, hvad virksomheder oplevede ved at være med i projektet.

Fakta om projektet

Kontakt:

Anne Larsen Justiniano

aljus@slagelse.dk

Delprogram: Öresund

Lead Partner: Slagelse kommune

Projektpartnere: Sölvesborg kommun

Projektperiode: 1. februar 2012 - 31. december 2013[Projektet er afsluttet]

Projektets samlede budget: 309 288 EUR

Udbetalt støtte fra ERUF: 154 644 EUR

Kontakt: Anne Larsen Justiniano

E-mail: aljus@slagelse.dk

Økofeen deltog i UDLAVI
UDLAVI Helene ØKOFEEN 
Helene Gerups forretning med naturlig kosmetik, Økofeen, gennemgik en stor udvikling under UDLAVI-projektet. Virksomhedsrådgivere og de andre virksomheder i projektet rådgav Helene Gerup til blandt andet at lave et lager med sine produkter, få en kompagnon og øge sit netværk.
"Jeg har nu fået flere, der sælger mine produkter, og jeg har selv samlet et netværk af mikrokosmetikproducenter. UDLAVI-projektet har gjort mig fokuseret på at skabe netværk," siger hun.