Mobilisering af erhvervsliv og lokale ildsjæle kan vende udviklingen og lokke turister til. Få inspiration til hvordan du kan udvikle de lokale ressourcer i din landsby

LISA – Landsbygdutveckling i Skandinavien
Landsbyerne skal udvikles, alternativet er afvikling. Udfordringerne er de samme for mange landsbyer i Skandinavien – de er præget af høj arbejdsløshed og affolkning. En måde at vende udviklingen på, er at börja samarbeta lokalt mellan kommun och invånare för att öka attraktiviteten och inflyttningen. LISA projektet har fokuseret på mobiliseringen af lokale borgere og styrkelse af det lokale erhvervsliv, som grundlæggende forudsætninger där samarbete är en nyckelfaktor.

Kan endagsturisme blive til flerdagsturisme?

Hvorfor skal turisterne komme? Hvad er der at komme efter?

En vision for hvilke turister, man ønsker, er første skridt på vejen til at styrke det lokale erhvervsliv. Uanset om man satser på gårdbutikker, fødevareoplevelser, vandreturisme eller naturoplevelser, og en samlet vision for landsbyen er et godt udgangspunkt. Det skal gøres attraktivt at være turist i din egen region – og lade en dag blive til flere.

De lokale borgere kan gøre visionen til virkelighed. Mobilisering af lokalbefolkningen og de lokale ildsjæle er forudsætning för långsiktig hållbar utveckling. Kommunens opgave er at bakke op om lokale initativer og skabe samarbejde så borgerne selv kan arbejde for at udvikle deres by, deres lokalsamfund.

Lokale betingelser – grænseregional konkurrence

Landsbyudvikling er betinget af lokale forhold – men i konkurrence med andre landsbyer og det har givet deltagerne inspiration og motivation at se, hvad der kan lade sig gøre i andre landsbyer i Skandinavien.

LISA projektet har muliggjort læring og erfaringsudveksling med andre landsbyer i Danmark, Norge og Sverige med samme udfordringer og viser, at grænseregionalt samarbejde kan inspirere til at mobilisere lokale kræfter – og fokusere på netop de oplevelser, der gør den enkelte landsby attraktiv.

Se video 

 

Læs mere om resultaterne fra LISA...

LISa projekthandbok image

LISA Projekthandbok

Ladda ner

LISA Slutrapport image

Læs om LISA's resultater i deres slutrapport.

Ladda ner

LISA Fremtidens Landbygdsturisme i Skandinavien - image

Læs mere om fremtidens landsbyturisme - den korte version.

Ladda ner

 

 

Fakta om projektet

Kontakt:

Susanne Paulsson

susanne.paulsson@regionhalland.se

Tel. +46 (0) 35 17 98 58

Webside:

www.regionhalland.se/lisa

Delprogram: Kattegat/Skagerrak

Lead Partner: Region Halland

Norsk Prosjekteier: Knutepunkt Sørlandet

Projektpartnere: Region Halland, Knutepunkt Sørlandet, VIA University Collage, LDBR Landcentret, Norddjurs Kommune, Skive Kommune, Laholm Kommun, Falkenberg Kommun, Hylte Kommun, Varbergs Kommun, Högskolan i Halmstad, Universitetet i Agder, Evje og Hornnes kommune, Vennesla kommune, Birkenes kommune

Projektperiode: 1 juni 2009 - 31 maj 2012[Projektet er afsluttet]

Projektets samlede budget: 3 664 430 EUR

Udbetalt støtte fra ERUF: 1 045 945 EUR

Udbetalt støtte fra norsk IR-midler: 695 790 EUR

Kontakt: Susanne Paulsson

E-mail: susanne.paulsson@regionhalland.se

Tel: Tel. +46 (0) 35 17 98 58

Webside: www.regionhalland.se/lisa