SMIL(E) - Skandinaviska Metoder för Innovativt Lärande (Europa)
Erhvervslivet har brug for ingeniører og teknikere – og der er job at få. Men naturvidenskab, matematik og teknik interesserer ikke børn og unge tilstrækkeligt – og for få søger ind på de naturvidenskabelige uddannelser. Smil(e) projektet viser, hvordan politikere, kommuner og skoler kan sætte fokus på emnet og øge interessen.

Skab interesse for naturvidenskab i en tidlig alder

Elevernes manglende interesse for naturvidenskab er et reelt problem. Derfor har Smil(e) projektet fokuseret på at styrke elevernes interesse for naturvidenskab. Projektet har givet de over 60 involverede skoler mulighed for at afprøve forskellige undervisningsmetoder fra forskole til gymnasieniveau. Og over 1000 lærere har fået chancen for at udvikle nyt undervisningsmateriale, prøve nye metoder – og gøre en forskel.

Samarbejde med omverdenen

Hvis eleverne skal se de direkte nytte af at lære om naturvidenskab er det afgørende at skolerne samarbejder med erhvervslivet, universiteterne og nærsamfundet. Smil(e) har sat vidensniveauet for naturvidenskab på dagsorden og skabt debat – på skoler, i kommuner og nationale organisationer. Og Smil(e) projektet har medvirket til at øge samarbejdet mellem skoler, universiteter og erhvervsliv. Eksempelvis har 16-19 årige elever fra Porsgrunn videregående skole, Telemark, fået indsigt i plastmaterialer og bearbejdningsmetoder gennem et samarbejde med ingeniørstuderende og lokale industrivirksomheder.

Det handler om en ny tilgang til undervisningen, hvor eleverne og deres spørgsmål og tanker om naturvidenskab er udgangspunktet for undervisningen.

Lærerne har også hentet erfaringer fra hele Øresund-Kattegat-Skagerrak via job-bytte ordninger. Og det er ikke blot de 100 lærere, der gennem Smil(e) har prøvet at bytte job. Flere læreruddannelser er gået med i samarbejdet, så også lærerstuderende kommer ud og henter erfaringer fra andre lande.

Udviklingen kan fortsætte på din skole

Smil(e) har sammensat forslag til undervisningsforløb for forskole, grundskole og gymnasier. Der er også lavet en guide til andre skoler, hvor du kan hente inspiration til hvordan også din skole kan motivere til øget interesse for naturvidenskab.

Læs og hent den digital bog her.

Yderligere inspiration kan du finde på projektets hjemmeside. Her kan du få konkrete forslag til undervisningsforløb og ideer til, hvordan man på kommunalt og regionalt niveau kan arbejde mere strategisk med indsatsen.  

Se film fra Smile

 

Du kan se flere Smil(e) film ved at følge linket til You Tube.

Læs mere om erfaringerne fra Smil(e)

"SMILE har endret meg. Elevene har fått en lærer som ser det store bildet og sammen-hengene mellom fag og hverdag. De har fått konkrete eksempler på hva de kan bruke det de lærer til, og ser dermed mer nytteverden av sin egen læring."

Læs mere om denne og andre læreres erfaringer fra Smil(e) projektet i nedenstående rapporter.

SMILE rapport image 

Smil(e) slutrapport. Læs om lærerens rolle og skolens forudsætninger i slutrapporten.

Ladda ner

SMILE rapport image

"Smil(e) skolen - et ideal billede" fortæller helt kort om erfaringer med hvad der gør en forskel.

Ladda ner

SMILE rapport image 

Smil(e) - Skandinaviske Metoder for Innovativ Læring (Europa). Læs den digitale bog her.

Ladda ner

 

Fakta om projektet

Kontakt:

Håkan Cajander

hakan.cajander@utb.halmstad.se

+46 (0)35 17 22 45

Webside:

smil-e.eu/

Projektet bidrager til at: Binda regionen samman

Delprogram: Kattegat/Skagerrak

Lead Partner: Halmstad kommun

Norsk Prosjekteier: Telemark fylkeskommune

Projektpartnere: Högskolan i Telemark, Naturfagscenter/Universitetet i Oslo, NHO Telemark, Skien Kommune, Gjerpen Barneskole, Kragerø Kommune, Sannidal ungdomsskole, Region Halland, Varberg kommun, Silkeborg kommune, Naturvidenskabernes Hus, VIA University College, Læraruddannelsen i Silkeborg, Silkeborg Tekniske Gymnasium,
Rønde Gymnasium, Bjerrringbro Gymnasium, Region Midtjylland

Projektperiode: 1 januari 2011 - 31 december 2013[Projektet er afsluttet]

Projektets samlede budget: 4 012 308 EUR

Udbetalt støtte fra ERUF: 1 663 705 EUR

Udbetalt støtte fra norsk IR-midler: 232 759 EUR

Kontakt: Håkan Cajander

E-mail: hakan.cajander@utb.halmstad.se

Tel: +46 (0)35 17 22 45

Webside: smil-e.eu/

SMIL(E) - Skandinaviska Metoder för Innovativt Lärande (Europa)