"Skandinavien satser på brintbiler!" Det er budskabet fra Next Move-partnerne til den internationale bilindustri.

Next Move
Brintbiler har ikke været udbredt i Skandinavien. Hver for sig har vi været for små til at indkøbe et tilstrækkeligt antal brintbiler til en fornuftig pris. Med samarbjedet i Next Move projektet har partnerne positioneret Skandinavien som et marked for brintbiler.

Brintbilen er begyndt at køre

Partnerne i Next Move-projektet har sammen sat fokus på brintbiler og deres muligheder for udbredelse i Skandinavien. Gennem udveksling af erfaringer og viden har samarbejdet givet partnerne et bredere fagligt grundlag til at bedømme de tekniske muligheder. Dermed har de også kunnet dele erfaringer om udbud og indkøb af brintbiler. Læs mere i Next Move-rapporten ”Muligheder og barrierer for fælles EU-udbud for ordregivere i Danmark, Sverige og Norge”.

Et væsentligt resultat af projektet er det øgede fokus på Skandinavien som prøvemarked for brintbiler. Samarbejdet har givet partnerne en tilstrækkelig størrelse, og dermed er brintbilsproducenterne begyndt at se Skandinavien som et potentielt marked. Partnerskabet har kunnet indhente et samlet tilbud fra producenterne, hvilket ifølge partnerne har betydet en reduceret pris på de indkøbte brintbiler. I alt har partnerne gennem Next Move projektet indkøbt ti brintbiler.

En effekt af Next Move projektet er, at København nu har Europas største offentlige bilpark af brintbiler. Derfor refererer Hyundai nu til de positive erfaringer fra de offentlige aktører i Skandinavien, når de skal sælge brintbiler.

Skandinavien er nu et potentielt marked for brintbiler

I Sverige findes ingen nationale strategier for brint til transport, men det findes i Danmark og Norge. Derfor har de svenske partnere haft stor fordel af viden og erfaringer fra danske og norske partnere.  Samarbejdet i Next Move har givet volumen og opmærksomhed, så brint til transport i stigende grad debatteres i Sverige. Nest Move har påvist, at teknologien er moden, og at brintbiler kan være en reel transportmulighed i Skandinavien.

Se flere film om projektet her

 

 

Fakta om projektet

Kontakt:

Björn Aronsson

bjorn.aronsson@vatgas.se

+46 (0)704 71 99 50

Webside:

www.scandinavianhydrogen.org/sv/nextmove/projektet

Projektet bidrager til at: Binda samman regionen

Lead Partner: Vätgas Sverige

Norsk Prosjekteier: Kunnskapsbyen Lillestrøm

Projektpartnere: Malmö Stad, Region Skåne, ZERO, Ruter AS, Rådet for Drammensregionen, Lilleström-Skedsmo kommun, Akershus Energi AS, Hydrogen Link, Københavns Kommune

Projektperiode: 1 april 2011 - 30 september 2014[Projektet er afsluttet]

Projektets samlede budget: 6 090 801 EUR

Udbetalt støtte fra ERUF: 2 547 086 EUR

Udbetalt støtte fra norsk IR-midler: 333 166 EUR

Kontakt: Björn Aronsson

E-mail: bjorn.aronsson@vatgas.se

Tel: +46 (0)704 71 99 50

Webside: www.scandinavianhydrogen.org/sv/nextmove/projektet