SkanKomp - Skandinavisk kompetenceutviklingsnetværk
Hvilke kompetencer skal fremtidens arbejdsmarked bruge? Og hvordan får vi efteruddannelser, der passer til virksomhedernes behov og de individuelle kompetencer? SkanKomp projektet giver deres bud – og det er afprøvet med succes i Danmark, Sverige og Norge.

Strategisk efteruddannelse – med virksomheden for bordenden

Uddannelsesinstitutionernes evne til at identificere virksomhedernes behov er blevet forbedret ved at efteruddannelsesudbydere i Skandinavien er blevet ”kompetencemæglere”. Og virksomhederne er blevet bedre til at formulere, hvilke kompetencer de har brug for fremadrettet. Resultatet er, at virksomhederne får indflydelse på efteruddannelsen, så deres medarbejdere får et individuelt tilpasset kompetenceløft.

”Målet om bedre efteruddannelse er indfriet. Skankomp har sat sine spor i skandinaviske virksomheder, deres medarbejdere og på de uddannelsesinstitutioner, der tilbyder efteruddannelse”, udtaler projektleder Stefan Knudsen. Og fortsætter, ”medarbejdere og ledige har været på efteruddannelse i sammenlagt 58.000 uger, og over 1.500 virksomheder er blevet bedre til at konkretisere deres medarbejderes uddannelsesbehov.”

Jobrotation – gevinst for alle

Ialt 8.300 medarbejdere på efteruddannelse åbnede mulighed for vikariater for 1.600 ledige. På den måde kunne virksomhederne fastholde deres produktion – og de ledige fik værdifuld erhvervserfaring og mindst 266 ledige fik fast ansættelse som følge af Skankomp projektet.

Kompetencer – en vækstskabende faktor

Skankomp har ændret virksomheders og uddannelsesinstitutioners syn på kompetencer. Livslang kompetenceudvikling er kommet i fokus. Eksempelvis har en direkte dialog med bl.a. SAAB om tidligere medarbejderes kompetencer og muligheder, givet de tidligere medarbejdere et kompetenceløft og efterfølgende beskæftigelse via efteruddannelse i bl.a. rustbeskyttelse og praktikpladser i Norge.

Et af de mere strategiske resultater af Skankomp projektet er, at erhvervsfremmeaktører, virksomheder og uddannelsesinstitutioner arbejder mere og bedre sammen om at give medarbejderne bedre kompetenceudvikling – via realkompetencevurdering og direkte dialog med virksomhederne.

Se film

Se flere film om Skankomp projektet her

 

Læs mere

Skankomp institutionskompetence image

Læs om institutionskompetence og samspillet mellem uddannelsesinstitutioner.

Ladda ner

Skankomp bestillerkompetence image

Læs om bestillerkompetence og virksomheders tilgang til efteruddannelse.

Ladda ner

Skankomp Scenarieprocesser image

Erfaringer fra scenarieproceser - analyse af fremtidens kompetencebehov.

Ladda ner

 

Fakta om projektet

Kontakt:

Stefan Knudsen

stefan.knudsen@ru.rm.dk

+45 78 41 15 15 +45 78 41 15 65

Webside:

www.skankomp.eu/

Delprogram: Kattegat/Skagerrak

Lead Partner: Region Midtjylland

Norsk Prosjekteier: Arendal kommune

Projektpartnere: Social- og Sundhedsskolen Silkeborg, Silkeborg Tekniske Skole, Silkeborg Handelsskole, Uddannelsescenter Holstebro, Herningholm Erhvervsskole, Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern, Learnmark Horsens, Tradium, Social- og Sundhedsskolen i Randers, Randers HF & VUC, CV2/Djurslan Erhvervsskoler, Favrskov Erhvervsråd, Randers Kommune, Mercantec, Skive Tekniske Skole, Social og Sundheddskolen Skive-Thisted-Viborg, Aarhus Tech, Jordbrugets Uddannelsescenter Århus, Arendal kommune, Nasjonalt senter for Etter- og Videreutdanning AS, Larvik kommune, Nätverket Westum, Lärcentrum i Laholms kommun, Meritea AB, Campus Varberg, Hylte kommun, Kungsbacka kommun, Halmstad kommun, Campus Lidköping, Alingsås kommun, Kunskapsförbundet Väst, Högskolecentrum Bohuslän - Uddevalla kommun, Strömstad kommun, Lysekil kommun, Sotenäs kommun

Projektperiode: 1 september 2010 - 31 augusti 2013[Projektet er afsluttet]

Projektets samlede budget: 13 992 952 EUR

Udbetalt støtte fra ERUF: 6 255 590 EUR

Udbetalt støtte fra norsk IR-midler: 590 693 EUR

Kontakt: Stefan Knudsen

E-mail: stefan.knudsen@ru.rm.dk

Tel: +45 78 41 15 15 +45 78 41 15 65

Webside: www.skankomp.eu/

SkanKomp - Skandinavisk kompetenceutviklingsnetværk