Webbplatsen arkiv.interreg-oks.eu innehåller information om Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak, programperioden 2014-2020.
Besök interreg-oks.eu Länk till annan webbplats. för information om programmet 2021-2027.

Stort intresse för Interregs brobyggarprojekt

Intresset är stort för att driva ett brobyggarprojekt hos Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak. När ansökningsomgången stängde hade 25 projekt sökt stöd.

- Vi är väldigt glada för det stora intresset att driva brobyggarprojekt. Det är en satsning som vi marknadsfört intensivt sedan starten av 2021, säger Magnus Schönning, programchef för Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak.

Bakgrunden till brobyggarprojekt är att den pågående programperioden lider mot sitt slut för EU:s Interreg-program. Våren 2021 var sista chansen att söka stöd för fullskaliga projekt via Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak.

- Vårt nya program öppnar inte förrän tidigast i april 2022 och vi tycker inte om att det uppstår ett vakuum. Vi behöver vara relevanta för aktörer i våra elva regioner ända in i slutet, säger Magnus Schönning.

Lösningen är brobyggarprojekt - en särskild satsning hos Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak på att lotsa in projekt i den kommande programperioden 2021-2027.

Flest sökande inom Innovation

I ansökningsomgången som nyligen stängde sökte 25 projekt stöd för att driva brobyggarprojekt. Av dessa hamnar 18 inom insatsområdet Innovation, 5 inom Grön ekonomi och 1 vardera inom Sysselsättning, respektive Transport.

- Projekten söker stöd inom våra nuvarande insatsområden, men syftet är att bygga en bro till kommande program. Vi vill att projekten ska ha siktet inställt på att komma in med fullskaliga projektansökningar inom våra nya teman under den kommande programperioden, säger Magnus Schönning.

De 25 projekten har ansökt om totalt 1,08 miljoner euro från EU:s regionala utvecklingsfond och knappt 100 000 euro i norska Interreg-medel. Projektansökningarna ska nu beredas. I slutet av november står det klart vilka av de 25 projekten som blir godkända.

Fakta / Möjligheter inom Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak

Programperioden 2014-2020

  • Våren 2021 var sista möjligheten att söka stöd för fullskaliga projekt hos Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak inom programperioden 2014-2020.
  • Under en ansökningsomgång (1 september – 13 oktober 2021) har det varit möjligt att söka stöd till så kallade brobyggarprojekt.

Programperioden 2021-2027